Každoročně je třetí listopadový čtvrtek věnován mezinárodnímu nekuřáckému dni, jehož cílem je připomenout, jaká zdravotní rizika s sebou nese kouření. V letošním roce připadá tento den na 14. listopad. V tomto článku vám tedy přinášíme několik pádných důvodů, proč byste neměli s kouřením začínat a proč je dobré se pokusit s tímto zlozvykem přestat.
Blíž amputacím končetin
V souvislosti s kouřením bývá nejčastěji zmiňována rakovina plic, případně chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN). Méně často se hovoří o Buergerově nemoci. Ačkoli není její příčina známá, postihuje nejčastěji mladé muže, kteří kouří. Jedná se o velice závažnou chorobu, která má za následek horší průchodnost cév. Dále při ní vznikají krevní sraženiny v končetinách. To může vést k chronickému nedokrvení nohou a rukou. Pokud není nemoc léčena, může být nutná amputace.
Přímý zásah na srdce
Cigaretový kouř obsahuje mimo tisíce jiných látek také oxid uhelnatý. Ten se v lidském těle váže na červené krvinky, kde zabírá místo kyslíku. Kouření tak má za následek nedostatečnou výživu důležitých tkání. „Horší prokrvenost srdečního svalu může vést k ischemické srdeční chorobě nebo ke vzniku anginy pectoris. Vyšší srdeční zátěž způsobuje zvýšení krevního tlaku. Kouření škodí srdci také kornatěním cév, které může být příčinou infarktu myokardu nebo výduti aorty, takzvaného aneurysma,“ varuje Klára Minczinger ze společnosti Generica. „Nejlepší cesta pro ochranu srdce a cév je přestat kouřit. V regeneraci může pomoci příjem 3-omega mastných kyselin, které přispívají ke správné funkci srdce,“ radí Minczinger.
Špatná zpráva pro gurmány
Při každém potáhnutí z cigarety se kouření výrazně podepisuje na ústech a jejich okolí. Vedle zvýšeného rizika onemocnění rakovinou jazyka a dásní jsou ohroženy také zuby. Kazivost chrupu kuřáků je vyšší, protože cigaretový kouř vysušuje ústa. Sliny a látky v nich obsažené nemohou účinně ničit bakterie v ústech. Ty se pak snadněji množí a napadají zuby. Zatímco gurmáni musí s kouřením oželet mnohé chutě a vůně, dámy jen těžko ocení vytváření vrásek kolem úst.
Vyšší pravděpodobnost chřipek a nachlazení
Látky obsažené v cigaretách snižují schopnost bílých krvinek reagovat na infekci, která tak má snadnější přístup do těla. Ten je ještě usnadněn vysušenými a poškozenými sliznicemi. „Organismus kuřáků je mnohem více náchylný k nejrůznějším virózám a chřipkám. Kouření navíc vyčerpává hladinu vitaminu C, proto kuřáci potřebují vyšší přísun tohoto vitaminu než nekuřáci, a to o 60 až 100 %. Denně by tak měli přijmout nejméně 250 mg vitaminu C,“ vysvětluje Klára Minczinger ze společnosti Generica, která nabízí vitamin C ve formě kapek a šumivých i klasických tablet. „Vitamin C navíc přispívá k ochraně buněk před oxidačním stresem, který je důsledkem přítomnosti kyslíkových radikálů. Jejich nezanedbatelné množství vzniká v lidském těle právě během kouření,“ uzavírá Minczinger.