Francouzi trpí až o 40 % nižším výskytem srdečních chorob, než lidé ze západních zemí. A to i přesto, že příliš nesportují a nevěnují pozornost zdravému životnímu stylu. Souvisí to s takzvaným francouzským paradoxem, za který již v roce 1819 označil lékař Samuel Black podivně nízký výskyt infarktů mezi Francouzi. Přiměřená konzumace vína má totiž pozitivní vliv nejen na zdraví mužů, ale především žen. Kromě toho, že podporuje funkci střev, působí protizánětlivě a antistresově, čímž napomáhá spontánnímu početí.
Současné výzkumy dokázaly, že nejen hrozny, ale i víno má pozitivní vliv na lidský organizmus. Slupka je zdrojem vlákniny, která je prospěšná pro funkci střev a pročišťování těla. „Ve víně je navíc obsažen antioxidant zvaný resveratrol, který pomáhá například oddálit stárnutí, chrání tělo před stresem a má příznivý vliv na cévy a srdce. Snižuje také riziko vzniku rakoviny, cukrovky a jiných neurologických onemocnění. Má protizánětlivé účinky a zvláště pak napomáhá mírnit záněty močových cest, kterými trpí častěji ženy než muži,“ popsal gynekolog a sexuolog Pavel Turčan. Kromě toho trpí v dnešní době mnoho žen také úzkostnými poruchami souvisejícími se vstupem na pracovní trh a zakládáním rodiny. Ty často způsobují problémy s početím. Příležitostné pití vína tak pomáhá k překonání úzkostných stavů, které blokují proces námluv včetně spontánního početí.
Červené víno jako zdroj přírodních antioxidantů
Většina odborníků se přiklání k názoru, že červené víno je zdravější než bílé. Může za to odlišná výroba. „Červené víno je vyrobeno z plodů i se slupkami, zatímco bílá vína jsou vyráběna z kvašené hroznové šťávy, která neobsahuje slupky. Právě ve slupkách hroznů je největší množství prospěšných látek,“ vysvětlila Monika Kořínková, marketingová ředitelka společnosti Víno Blatel, které se řadí k největším producentům červeného vína odrůdy Merlot v České republice. V červeném víně se nachází velké množství přírodních antioxidantů, takzvaných flavonoidů. „Přírodní antioxidanty ve víně zmírňují průběh zánětů, mají také bakteriostatické a antivirové účinky. Zpevňují krevní kapiláry, ovlivňují hladinu estrogenu v krvi a podporují účinek vitaminu C,“ dodala Kořínková. „Pití červeného vína má příznivý vliv i na krvetvorbu. Obecně suchá vína obsahují více příznivých látek než sladká,“ upřesnil Pavel Turčan.
Sklenka červeného podporuje plodnost i těhotenství
Nejen, že díky střídmému pití červeného vína ženy přidávají na kráse své pleti, ale také pomaleji stárnou. Pozitivní účinky konzumace asi dvou deci vína denně se projevily i na jejich plodnosti. Ženy, které popíjejí víno, čekají kratší dobu na otěhotnění. „Hrozny totiž obsahují fruktózu, která mírně zvedá hladinu cukru v krvi, a tím pomáhá zmírnit únavu a podrážděnost. Toho mohou ženy využít například v období před menstruací, zvláště pak ženy s premenstruačním syndromem,“ objasnil gynekolog a sexuolog Pavel Turčan.
Těhotným ženám lékaři doporučují hojně konzumovat červené víno ve formě bobulí nebo hroznové šťávy. „Jedná se o přírodní šťávu vylisovanou z hroznů. Šťáva je okamžitě pasterována ještě před procesem kvašení, takže alkohol při její výrobě nevzniká. Jedná se vlastně o mošt či džus, ve kterém jsou příznivé účinky resveratrolu a jiných látek ve víně obsažených plně zachované,“ objasnila Monika Kořínková. „Pokud by však těhotná žena chtěla konzumovat vína s alkoholem, je potřeba, aby to bylo opravdu s mírou. Třeba 1- 2 krát týdně jednu deci. V tomto případě příznivé účinky převáží nad rizikem,“ doplnil Pavel Turčan. Kromě těhotenství může mít červené víno pozitivní vliv i na samotný porod. Podle odborníků byl porod v minulosti podporován sklenkou červeného vína, což pomohlo ženám k uvolnění děložního hrdla.