Sedíte v křesle u zubaře a v ústech vám vrčí vrtačka. Takovou situaci zná důvěrně většina Čechů, podle České stomatologické komory totiž 80 % z nich trápí zubní kazy. Přitom se tomu onemocnění dá z téměř 100 % předcházet správnou ústní hygienou. Zubům také pomůže, když omezíte konzumaci některých potravin. V ústech tak vůbec nemusí škodlivé prostředí vzniknout. Proto přinášíme přehled jídel a nápojů, na které byste si raději měli dávat pozor.
Na sladkém si pochutnají bakterie v ústech
Každé malé dítě ví, že když bude jíst moc bonbonů, zkazí si zuby. Právě cukr je jednou z látek, která podporuje vznik zubního kazu. Sladké prostředí mají totiž rády bakterie, které se usazují na zubech v podobě plaku. Jde o neviditelný film, který se tvoří zejména u kořenů zubů. Abychom zjistili, jestli ho máme na zubech, stačí si po nich přejet jazykem. Čisté zuby jsou dokonale hladké. Ze sladkostí jsou nejhorší lepivé cukrovinky jako třeba turecký med nebo karamely. Déle na zubech ulpívají a tím se zvyšuje riziko zubního kazu. Těmi trpí většina české populace a podle České stomatologické komory zubaři ročně ošetří na 6 milionů kazů. Proto je důležité si minimálně 2krát denně čistit zuby. Důležitější je večerní čištění, protože když ho vynecháte, bakterie se budou v ústech množit celou noc. Proti kazům se dá bojovat vedle správné techniky čištění i výběrem vhodné zubní pasty. „Je dobré zvolit si pastu s hydroxyapatitem, která vyrovnává drobné nerovnosti v zubní sklovině. Pokud obsahuje i stříbro, působí navíc antibakteriálně,“ radí MUDr. Pavel Hanzelka ze společnosti LR Health & Beauty, která pastu se stříbrem nabízí pod označením Microsilver plus. Na správné čištění zubů u svých potomků by měli zvlášť pečlivě dohlédnout rodiče. Téměř 60 % českých pětiletých dětí má kaz. Dospívající jsou na tom ještě hůř. Poškozené zuby má 86 % z nich.
Kyseliny v nápojích škodí sklovině
Stejně jako cukrovinky škodí zubům i sladké limonády. Odborníci se však domnívají, že v perlivých nápojích škodí kyseliny ještě více než cukr. Proto zuby poškozuje i pití dietních nápojů bez cukru. Obsahují totiž kyselinu citronovou a fosforečnou, které mohou oslabovat zubní sklovinu. Proto není dobré tyto nápoje dlouho převalovat v ústech, zvyšuje se tak doba, kdy jsou zuby škodlivým látkám vystaveny. Pokud si však limonády nedokážete odpustit, dejte si je k obědu. Jídlo kyseliny částečně neutralizuje a jeho žvýkání mechanicky očišťuje zuby. Pro tento účel jsou obzvlášť vhodné potraviny, které obsahující hodně vlákniny, jako třeba salát.
Jíte pomeranče? Zuby si vyčistěte až za půl hodiny
Citrusové plody jsou plné vitamínů, při jejich konzumaci bychom si však měli dávat pozor na zuby. Kyseliny, které jsou v nich obsaženy, totiž narušují zubní sklovinu. Kyseliny mají nízké pH, které sklovinu odvápňuje, a ionty se uvolňují na povrch zubu. Zhruba po 30 minutách se pH v ústech vrátí díky slinám do normálního stavu a sklovina se za pomoci iontů obnoví. Proto zubaři nedoporučují čištění zubů ihned po konzumaci citrusů nebo perlivých limonád, které také obsahují podobné kyseliny. „Kartáček uvolněné ionty odstraní a zuby se pak nemají jak zpevnit. Následně dochází k nevratnému ztenčování skloviny. Místo okamžitého čištění, je vhodnější si ústa propláchnout čistou vodou, která kyseliny odplaví,“ vysvětluje MUDr. Pavel Hanzelka ze společnosti LR Health & Beauty.
Oblíbené nápoje zabarvují zuby
Většina lidí by si přála krásné bílé zuby, jako mají modelky na titulních stránkách časopisů. Je si však nutné uvědomit, že za jejich bílou barvou stojí speciální vybělení u zubaře nebo zásah počítačového grafika. Zuby totiž nejsou přirozeně sněhobílé. To však neznamená, že by musely být víc žluté, než je nutné. Zuby zabarvuje zejména kouření a častá konzumace kávy a čaje. Problémové je i červené víno. Pokud se vám ho už někdy podařilo vylít na koberec, víte, jak je těžké ho odstranit. Podobné je to se zuby, protože červené víno obsahuje zbarvující pigmenty chromogeny. Jsou v něm i taniny, které vysušují ústa a sliny následně neočišťují zuby. Ani když zvolíte bílé víno, nemáte vyhráno. Stejně jako červené obsahuje kyselinu, která dovoluje skvrnám z jiného jídla proniknout hlouběji do skloviny. Naopak bez obav ze zbarvení můžete pít kohoutkovou vodu, minerální vody a bylinkové čaje.