Dřevěná nástavba na zděném domě? Ekonomicky výhodné a rychle realizovatelné řešení

Majitelé domů, kteří si chtějí dopřát více prostoru k životu, stále častěji volí zvětšení obytné plochy formou nástavby. Obzvláště populární se stávají ty dřevěné, které lze bez obtíží realizovat i na zděném domě. Dřevostavba bývá finančně výhodnější než zděná nástavba. Hrubá stavba je navíc rychle hotová a v neposlední řadě není vzhledem k její lehkosti obvykle potřeba řešit dodatečné nosné prvky. Co by však majitelé řešit měli, je následný monitoring vlhkosti v nové části domu.

Větší bydlení, například s ohledem na rozrůstající se rodinu, není nutné vždy řešit prodejem stávající nemovitosti a pořízením větší. Praktickou a mnohdy finančně i časově výhodnější alternativu nabízejí různé přístavby a nástavby. Obzvláště v městském prostředí jsou stále oblíbenější právě nástavby, tedy zvětšení domu do výšky. I v případě zděných domů přitom v současné době roste popularita nástaveb ze dřeva.

S CLT panely je hrubá stavba otázkou pár dní

Dřevěná konstrukce totiž poskytuje hned několik výhod. Je lehčí, a tudíž stávající dům nezatíží. Hrubá dřevostavba je v případě využití prefabrikovaných částí, kupříkladu z CLT panelů, velmi rychlá, mnohdy trvá jen pár dní. Velice rychlé na samotné provedení je také využití prefabrikovaného dřevěného modulu. Konstrukce nástavby systémem Two by Four (TBF, lehký dřevěný skelet) zabere o něco déle – stále je však obecně rychlejší než zděná konstrukce –, nabízí ale vysokou míru integrace s jinými konstrukčními systémy včetně zděných.

Zatímco u nástavby z CLT panelů se využívá těžší technika, jako jsou jeřáby, které desky usazují, u systému TBF jsou jednotlivé konstrukční prvky poměrně lehce přenosné pouze lidskou silou a podíl mechanizace je zde minimální. S tím souvisí i nízká hlučnost při stavbě a minimální stavební ruch.

Značnou výhodou dřevěných nástaveb jsou rovněž tepelně-izolační vlastnosti. Potěší také jejich ekologičnost: dřevo je jediný obnovitelný stavební materiál, navíc ve svém životním cyklu ukládá uhlík, takže stavby ze dřeva přispívají k uhlíkové neutralitě. A co je často pro lidi nejdůležitější, oproti zděným nástavbám jsou ty dřevěné ekonomicky výhodnější.

Aby nástavba dlouho vydržela v kondici, je důležité hlídat vlhkost

V souvislosti s dřevostavbami se lidé často obávají působení vlhkosti. Je pravda, že dřevo je oproti jiným stavebním materiálům na vlhkost náchylnější, její krátkodobé působení však zvládá. Problém tak představuje především dlouhodobě zvýšená vlhkost. „Pro dřevostavby je proto zásadní vlhkost v konstrukci monitorovat,“ upozorňuje Jan Včelák, zástupce společnosti SENZOMATIC, která se specializuje na monitoring vlhkosti a detekci úniku vody v budovách.

Sledování vlhkosti běžnými interiérovými vlhkoměry ale nestačí, protože nedokážou odhalit nadměrnou vlhkost uvnitř konstrukce. „S tím pomohou pouze inteligentní senzory. Naše technologie nepřetržitě a velmi přesně měří vlhkost a teplotu vzduchu a hmotnostní vlhkost dřeva i jiných materiálů v kritických místech konstrukce. Tím spolehlivě prodlužuje životnost dřevostaveb a dalších typů budov. Na problémy majitele domu včas upozorní,“ dodává Jan Včelák.

Trvalá přítomnost vlhkosti nebo vážný a dlouhodobý únik vody může narušit statiku a stabilitu dřevěné konstrukce. Aby se případné problémy s vlhkostí minimalizovaly, je dřevěné konstrukce nejlepší svěřit do rukou profesionálům, kteří znají a ovládají principy takzvané konstrukční ochrany dřeva, pohlídají řešení tepelných mostů a napojení konstrukcí. Pokud jsou dřevostavby správně navrženy a realizovány s ohledem na kvalitní provedení všech detailů a následně i udržovány, je životnost dřevostavby srovnatelná se zděnou konstrukcí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *